Opinions
Anna Bozzi

«Is organic really healthier?»

Anna Bozzi is an analytical chemist. She heads the Nutrition and Agriculture division at scienceindustries. A balanced diet with a regular variety of fruits and vegetables is a crucial factor for a healthy lifestyle. However, whether the food comes from organic production is not decisive. Basically, all food is equally healthy (or unhealthy), she writes.

Monday, March 22, 2021

Content in German

Ob ein Lebensmittel eine Auswirkung auf die menschliche Gesundheit hat, hängt in erster Linie von seiner Zusammensetzung ab. Früchte und Gemüse enthalten besonders viele Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzenstoffe. Diese haben einen positiven Effekt auf die Gesundheit und sollten deshalb Bestandteil einer ausgewogenen Ernährung sein. Das Mikronährstoffprofil sowie der Anteil an sekundären Pflanzenstoffen (z.B. Antioxidantien) hängen unter anderem von Sorte, Anbaumethode und Umweltbedingungen ab. Hinzu kommen verschiedene Faktoren nach der Ernte, wie die Lagerung oder Zubereitung von Lebensmitteln.

Zahlreiche Studien haben sich mit den Auswirkungen von biologisch angebauten Nahrungsmitteln auf die menschliche Gesundheit befasst. Einige Studien kommen zum Schluss, dass Biolebensmittel einen höheren Anteil an Mikronährstoffen und Antioxidantien aufweisen als Produkte aus der konventionellen Landwirtschaft. Andere Studien kommen wiederum zum gegenteiligen Ergebnis.


Ein gesunder Lebensstil bedingt keine Bio-Produkte

In einer umfassenden Metastudie aus dem Jahr 2012 haben sich US-Forscher die Ergebnisse von insgesamt 223 Studien angeschaut. Demnach weisen Bioprodukte keinen höheren Vitamingehalt auf. Auch bei der Zusammensetzung von Fetten und Proteinen unterscheiden sich Bioprodukte nicht von konventionell angebauten Produkten. Einzig der Phosphorgehalt scheint bei Bioprodukten leicht höher zu sein – allerdings bewegen sich die Zahlen in einem klinisch nicht relevanten Bereich. Es gibt auch Studien, die darauf hinweisen, dass Biolebensmittel das Risiko für Fettleibigkeit verringern. Hierbei handelt es sich aber sehr wahrscheinlich um Korrelationen und nicht um Kausalitäten. Konsumentinnen und Konsumenten, die Biolebensmittel bevorzugen, tendieren auch sonst generell zu einem bewussteren und somit gesünderen Lebensstil.


Bio und konventionelle Produkte sind gesund

Spuren von Pflanzenschutzmitteln finden sich sowohl in konventionell als auch in biologisch produzierten Lebensmitteln. Die in der Schweiz verzehrten Lebensmittel sind allerdings nach wie vor grösstenteils frei von Rückständen oder enthalten Rückstandsmengen, die innerhalb der strengen gesetzlichen Grenzwerte liegen. Eine gesundheitliche Gefährdung kann somit ausgeschlossen werden.


Ausgewogene Ernährung und Bewegung entscheidend

Die Behauptung, dass Bioprodukte gesünder sind als Produkte aus der konventionellen Landwirtschaft ist falsch. Sie lässt sich wissenschaftlich nicht belegen. Klar ist: Eine ausgewogene Ernährung mit regelmässig viel Früchten und Gemüse in Verbindung mit genügend körperlicher Aktivität bietet die beste Voraussetzung für eine gute Gesundheit. Ob Bio oder nicht spielt für die Gesundheit kaum eine Rolle.

New genomic techniques in plant breeding: sustainability needs innovation

Philipp Aerni

Philipp Aerni

Professor of Economics & Expert in Corporate Responsibility and Sustainability

Carte Blanche: Excessive Anti-Alcohol Strategy

Philipp Schwander

Philipp Schwander

Master of Wine, wine expert and entrepreneur

Agriculture needs a shared vision

Dr. Christian Stockmar

Dr. Christian Stockmar

Chairman of the Austrian Crop Protection Association

'Pure hubris'

Patrick Dümmler

Patrick Dümmler

Head of Sustainability and Economic Policy at the Swiss Trade Association

We are bringing up the rear in Europe when it comes to plant protection

David Brugger

David Brugger

Head of Plant Production, Swiss Farmers’ Union

The orange elephants in the room

Jürg Vollmer

Jürg Vollmer

Agricultural journalist

Reorientation in «genetic engineering»

Raphael Bühlmann

Raphael Bühlmann

Agricultural and business economist FH.

Politics seems resistant to facts

Beat Keller

Beat Keller

Beat Keller ist Professor für Molekulare Pflanzenbiologie an der Universität Zürich

«Plant breeding calls for liberal rules»

Jürg Niklaus

Jürg Niklaus

Jürg Niklaus has a doctorate in law and is an advocate of plant breeding.

More pesticides, more genetic engineering: How we are overcoming hunger.

Markus Somm

Markus Somm

Journalist, publicist, publisher and historian

«The fear of genetically modified plants is unwarranted»

Anke Fossgreen

Anke Fossgreen

Head of Knowledge Team Tamedia

«Politicians must avoid pushing prices up even more»

Babette Sigg Frank

Babette Sigg Frank

President of the Swiss Consumer Forum (KF)

Seizing the opportunity of green biotechnology

Roman Mazzotta

Roman Mazzotta

Country President Syngenta Switzerland

«Sustainability means more»

Hendrik Varnholt

Hendrik Varnholt

Journalist at Lebensmittel Zeitung

«One-third organic farming does not solve the problem»

Olaf Deininger

Olaf Deininger

Development Editor-in-Chief Agrar-Medien

«Ecological methods alone won’t cut it»

Saori Dubourg

Saori Dubourg

“Ecological methods alone won’t cut it”

«Most fears about pesticides are misplaced»

Michelle Miller

Michelle Miller

Columnist at Genetic Literacy Project and AGDaily

Agriculture needs new technologies

Erik Fyrwald

Erik Fyrwald

CEO Syngenta Group

«Modern pesticides can help fight climate change»

Jon Parr

Jon Parr

President of Syngenta Crop Protection

«Who is afraid of the evil GMOs?»

Jürg Vollmer

Jürg Vollmer

Editor-in-Chief of «die grüne» magazine

Content in German

«What plant breeding brings us»

Achim Walter

Achim Walter

Professor of Crop Science, ETH Zurich

Content in German

«Research and work place needs impetus»

Jan Lucht

Jan Lucht

Head of Biotechnology at Scienceindustries

Content in German

«Agriculture plays a major role»

Jan Grenz

Jan Grenz

Lecturer in Sustainability, School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL

«Understanding nature’s mechanisms better»

Urs Niggli

Urs Niggli

Agricultural scientist and president of Agroecology Science

«For food security, we need genuine Swiss production»

Jil Schuller

Jil Schuller

Editor «BauernZeitung»

«Lay people completely disregard the dose»

Michael Siegrist

Michael Siegrist

Professor of Consumer Behaviour, ETH Zurich

Content in German

«Is organic really healthier?»

Anna Bozzi

Anna Bozzi

Head of Nutrition and Agriculture at scienceindustries

Content in German

«Genetic engineering and environmental protection go hand in hand»

Dr. Teresa Koller

Dr. Teresa Koller

Researcher at the Institute of Plant and Microbiology at the University of Zurich

«The «Greta» generation will rigorously dispel paradigms.»

Bruno Studer

Bruno Studer

Professor for Molecular Plant Breeding, ETH Zurich

Content in German

«Overcoming the urban-rural divide with constructive agricultural policy»

Jürg Vollmer

Jürg Vollmer

Editor-in-Chief of «die grüne» magazine

Content in German

«We protect what we use»

Regina Ammann

Regina Ammann

Head of Sustainability & Public Affairs, Syngenta Switzerland

Related articles

Cultural heritage from the laboratory – is it time to rethink?
Media

Cultural heritage from the laboratory – is it time to rethink?

Would you drink laboratory-made coffee? A beverage that actually has nothing to do with coffee beans. Perhaps you would try it once? Or would you switch completely? These questions could soon be on your mind.

‘Highly processed’ is not a dirty word
Media

‘Highly processed’ is not a dirty word

The media repeatedly warns against ‘highly processed foods’. But are frozen pizzas and the like really that unhealthy? Not at all, according to nutritionist and professor emeritus Hannelore Daniel. Her appeal: stop badmouthing ready-made products across the board.

This insect poses an existential threat to German farmers
Media

This insect poses an existential threat to German farmers

The reed glasswing cicada is spreading rapidly and threatening potatoes, sugar beets and other crops. Its bacterial pathogens cause massive crop losses. Germany is currently particularly affected, but there are also increasing signs of a growing threat in Switzerland.

Is the industry exporting banned pesticides?
Plant protection

Is the industry exporting banned pesticides?

NGOs and the media repeatedly report on Swiss manufacturers of plant protection products who export pesticides that are banned in Switzerland. They claim that weak regulations in the importing countries are being deliberately exploited. However, this is not the case. Swiss manufacturers adhere to strict international standards when exporting plant protection products. Since approvals are also tailored to agronomic needs, the crops grown and the market, regulation from Switzerland makes no sense.